Cât costă, domle, coachingul ăsta?

Sau, câtă piele îmi iei de pe mine ca să mă întâlnesc cu tine și să mă rezolvi?

Aud asta des, e o frică a oamenilor care se poziționeaza inferior față de expertul care face coaching și despre care presupun că e mult mai deștept decât ei și, desigur, că are un preț pe oră astronomic. Să lămurim niște treburi de la bun început.

Relația dintre un coach și coachee sau client TREBUIE să fie una de egalitate, de RESPECT, nu de subordonare. Preconcepția că mă duc la un coach-expert care știe de toate mai bine decât mine nu face decât să îl poziționeze pe cel care are nevoie de coaching într-o stare de ghiocel, las că ăsta e mai deștept oricum decat mine, îi dau cât îmi cere, că, deh, e foarte tare omul. Un coach nu are cum să fie expert în toate domeniile lumii, pentru toți clienții lui. Un coach bun este antrenat să creeze un spațiu sigur, de egalitate și respect, să asculte cu șapte urechi, să audă toate dilemele clientului, să-i ofere o oglindă și să îl lase pe cel din fața lui să își ia răspunsurile proprii. Îl respectă lăsându-l să gândească singur punându-i întrebările bune. Și cam atât.

Așadar, cât costă cele de mai sus? Păi, având în vedere că o oră de terapie în Bucuresti se învârte între 150 și 350 lei (e o generalizare, nu un studiu clar de piață, să luăm cu apă) iar într-o relație de terapie stai cel puțin 10 ședințe până la X ani (depinde de terapii, sunt unele mai scurte și eficiente precum CBT care țin undeva până la 20-30 de ședințe), costul pe ora de coaching ar trebui să fie un pic peste acest preț de terapie.

Ce e peste 100 de euro/oră/persoană fizică, nu client de corporate, e deja foarte mult, ca să nu zic arogant. Am auzit de costul ăsta foarte des în România și nu mi se pare fair, trebuie totuși gândit la venitul minim de pe la noi și la cât investește o persoană lunar în creșterea personală, mai ales că bate mult și piata internațională.

Aici e un calcul foarte simplu din piața de coaching UK.

Coaching-ul executive e o altă poveste, aici vorbim doar de coaching individual.

Din experiența mea personală, la început îmi era foarte greu să îmi setez un preț așa că întrebam încontinuu diferiți coachi despre cum și-au stabilit ei prețul. Și am ajuns la un calcul simpluț: pentru că nu trăiam doar din coaching, dar îmi propusesem să îmi scot investiția în formarea mea în maximum doi ani, am împărțit toate costurile la 24 de luni și mi-a dat un cost pe oră. E groso-modo, cam din avion. M-am uitat și la costul pe ora pe care îl dau eu în terapie și am aproximat.

Ațadar, un preț corect pe ședință, la un număr de 5-10 ședințe maximum, ar fi undeva între 150, max 300 de lei. Depinde de cât de experimentat ești, cât investești și tu în formarea ta proofesională (cărți, cursuri, acreditari, etc), cât de mulți clienti ai. Ședințele în coaching nu sunt mereu săptămânale, unele sunt lunare sau la două săptămâni, așa că poți investi un max de 2.500 lei în creșterea ta în trei-sase luni. Cum ți se pare? E mult, puțin?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s